Navigeren op de pc

Terug naar gegevens ingeven.

We hebben een computer. Wat nu?

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over de technische kant van de computer. Wat is de computer en wat hangt er allemaal rond. Nu gaan we aan de slag met de machine zelf.

De eerste stap in het computeren is de computer inschakelen. Hiervoor zorgen we ervoor dat de computer aangesloten is op het elektrisch net en drukken we op de aan-knop. Deze bevind zich meestal vooraan op de pc.Wanneer we deze knop indrukken gaat de computer opstarten. De computer doorloopt hiervoor automatisch een aantal processen en komt uiteindelijk op het startscherm of bureaublad.

Op het bureaublad zijn verschillende pictogrammen te zien (bovenste kader op onderstaande afbeelding) Dit zijn snelkoppelingen naar bepaalde programma’s op de computer. Via deze snelkoppelingen kunnen we snel bepaalde programma’s openen. Onderaan op het bureaublad is de taakbalk weergegeven. (onderste kader). Op deze taakbalk zijn de actieve taken zichtbaar.

afdc21.jpg

Vensters en balken

Wanneer we op de computer werken, komen we heel vaak in contact met vensters en balken. Dit zijn elementen die op het scherm verschijnen wanneer we programma’s openen, spelletjes spelen, een tekst opmaken,…

Een venster is een deel van de werkomgeving. Binnen het venster ‘Deze computer’ op de afbeelding hieronder, krijgen we toegang tot de harde schijf, het cd-rom station en alle opties die daarbij horen.

In een venster kunnen we meerdere werkbalken hebben. Deze geven ons toegang tot bepaalde opties die vaak per thema gegroepeerd zijn. Zo geeft de adresbalk weer op welke plaats op de harde schijf we zijn, en geeft de menubalk ons de verschillende menu’s met opties.

fy3mg1.jpg

Op de afbeeldingen hierboven zien we het venster ‘Deze Computer’. In dit venster vinden we onze harde schijf (hier “Preload” (C:)” genaamd.
Verder zijn ook het cd-rom station en enkele netwerklocaties (Network Drives) zichtbaar.

De afbeelding hieronder toont hetzelfde venster Deze Computer. Hier zijn echter enkele werkbalken aangeduid.

2rdkc37.jpg

In de statusbalk zien we bijvoorbeeld linksonder staan ‘11 objects’. Dit wil zeggen dat er in de huidige locatie op de pc (My computer, te zien in de adresbalk boven) 11 objecten aanwezig zijn. Dit zijn de harde schijf, het cd-station, en 9 netwerklocaties.

We zien een schuifbalk rechts in ons venster. Dit wil zeggen dat niet alle elementen zichtbaar zijn. Via deze balk kunnen we het zichtbare deel van het venster verschuiven.

357nar9.jpg
Elk venster heeft rechtsboven 3 knoppen staan.

De knop ‘venster sluiten’ gaat het venster, vanzelfsprekend, laten verdwijnen.
De middelste knop ‘venster maximaliseren / herstellen’ gaat het venster over de ganse grootte van uw scherm weergeven. Wanneer dit reeds het geval is zorgt een druk op deze knop ervoor dat het venster verkleint en niet langer uw ganse scherm in beslag neemt.

De linkerknop ‘venster minimaliseren’ zorgt ervoor dat uw venster verborgen wordt. Het venster wordt dan naar uw taakbalk verkleint. Wanneer we op het icoon op de taakbalk klikken, verschijnt het venster terug.

Dit zien we op onderstaande afbeelding. Het actieve venster ‘Aan de slag met de pc’ is geminimaliseerd. Het is verkleint naar de taakbalk op het bureaublad. Het icoon voor dit venster is wat verzonken. Hieraan merken we dat dit venster geselecteerd is. Wanneer we hierop klikken, gaat het venster zich herstellen naar de vorige grootte.

8y8cg7.jpg

Verder naar Windows Verkenner.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License