Beginnerscursus

Computers vind je vandaag de dag overal.

Sinds de opkomst van de PC (of Persoonlijke Computer), nu ruim 30 jaar geleden is deze heel wat veranderd.

De eerste computers waren high-tech toestellen die enkel werden gebruikt in labo’s en onderzoeksruimtes. De monumentale rekenkracht die men aan deze machines toeschreef, valt in het niets bij de goedkoopste pc’tjes die vandaag te koop zijn. Waar computers 30 jaar geleden enkel bestonden in kantoren bij hoogtechnologische bedrijven, vind je ze nu overal, in kantoren, scholen, banken, ziekenhuizen, bibliotheken, industriële bedrijven,… en woonkamers.

Niet alleen de machine zelf is heel wat veranderd. De manier waarmee we met de computer omgaan heeft ook een ganse ontwikkeling doorgemaakt. Waar men vroeger een echte expert moest zijn om het toestel aan de praat te krijgen, gaan kinderen uit de 2e kleuterklas er reeds vlot mee om. Computers worden gebruikt om klantgegevens bij te houden, informatie op te zoeken, te adverteren, …

Deze veranderingen hebben echter ook een schaduwzijde. Niet iedereen kan even vlot met deze veranderingen om. Sommige mensen hebben nooit met de computer leren werken tijdens hun opleiding. Anderen hebben de middelen niet om een pc aan te schaffen. Soms zijn de nodige computerprogramma’s niet voldoende op hun publiek afgestemd.

In deze vorming geven we alvast de aanzet om terug bij te benen.

Computer, pc, laptop,…?

Een computer is een apparaat waarmee gegevens volgens formele
procedures (algoritmen) kunnen worden verwerkt.
(Wikipedia)

De beschrijving hierboven is geschikt voor heel wat dagdagelijkse toestellen . Ik denk hierbij aan gsm’s, GPS, spelconsoles (zoals Playstation), maar ook aan wasmachines, microgolfovens, keukenrobots, …

Hierbij wordt meestal niet aan ‘computers’ gedacht.
Wanneer we computer zeggen, bedoelen we meestal de pc of de laptop die we thuis en op het werk gebruiken om informatie op te zoeken en verwerken, spelletjes te spelen, of te chatten met vrienden en familie. Maar wat is het verschil nu tussen al deze termen?

Een pc (of personal computer) is de ‘klassieke’ computer. Het toestel zelf is een, meestal rechthoekige, bak. Hieraan verbinden we een muis, toetsenbord en beeldscherm. De pc wordt ook soms de desktop computer genoemd, omdat hij meestal op een tafel of bureau apart staat.

Een laptop bevat ook al deze elementen, maar hier zijn ze allemaal ingebouwd in 1 compact apparaat.

Op onderstaande afbeeldingen zien we links een pc en rechts een laptop.
fvh8pg.jpg

Hardware en software

Er zijn twee grote categorieën waarin alles omvat zit dat met computers te maken heeft.

Allereerst is er de hardware. Dit wil letterlijk zeggen ‘het harde materiaal’, en omvat alles aan computers dat je kunt vastnemen zoals bijv. je scherm, de bak zelf (ook wel ‘case’ genoemd), de muis, de printer, het toetsenbord,…
Wat ook als hardware gezien kan worden zijn de verschillende kaarten in je case. Ik denk hierbij aan het moederbord, de netwerkkaart, videokaart etc.
Software daarentegen is alles wat je niet kunt vastnemen. Dit zijn voornamelijk alle
programma’s die op je pc geïnstalleerd zijn, zoals je besturingssysteem, je tekstverwerker, anti-virusprogramma,….

Wat is wat?

Aan de hand van onderstaande afbeeldingen kijken we eens wat elk
onderdeel van de computer is. We beginnen bij de pc.

20syhcz.jpg

De case is de eigenlijke verwerkingseenheid van de pc. Via het toetsenbord en de muis worden gegevens ingevoerd om verwerkt te worden. Op het scherm zien we dan het resultaat van de verwerkte gegevens.
Bij laptops vinden we dezelfde elementen, zij het samengevoegd in één apparaat.

2a15xi.jpg

Het zit vanbinnen…

De case van de computer is eigenlijk gewoon een bak vol onderdelen.
De belangrijkste hiervan licht ik beknopt even toe.

Het moederbord (mother board) is het paneel waarop alle andere onderdelen zijn aangesloten. Het is dan ook nagenoeg het belangrijkste onderdeel in de computer. Via het moederbord kunnen de andere onderdelen met elkaar communiceren, waardoor de computer kan werken. Hierop is ook de stroomtoevoer (power supply) aangesloten.

De koeling (heat sink) zorgt ervoor dat de processor, het onderdeel dat alle rekenwerk in de pc verricht, niet verhit raakt. Deze processor zit rechtstreeks op het moederbord.

De harde schijf (hard drive) is het onderdeel dat ervoor zorgt dat we informatie op de computer kunnen bewaren, en is via een kabel op het moederbord aangesloten. We kunnen in één pc meerdere harde schijven installeren. Hierdoor hebben we meer opslagcapaciteit. De cd-rom lezer (CD-Rom drive) is het apparaat in onze computer dat cd’s kan lezen.
De grafische kaart of beeldkaart (graphics card) vormt de aansluiting naar ons beeldscherm.

Verder zijn er nog enkele poorten aan de voor– en achterzijde van de computer. Via deze poorten worden verbinden gemaakt naar de apparaten rond de computer zoals het beeldscherm, muis, toetsenbord en printer.

alhz6f.jpg

Op de afbeelding hieronderis de achterzijde van een computer te zien. Hier zie je duidelijke de verschillende poorten aan de pc. Waarvoor elke poort dient gaan we ihier niet verder onderzoeken. Wie hier toch in geïnteresseerd is, kan altijd meer info vinden op Wikipedia.

kcgnkj.jpg

++

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License