Hardware

Terug naar basisbegrippen.

Wat is wat?

Aan de hand van onderstaande afbeeldingen kijken we eens wat elk
onderdeel van de computer is. We beginnen bij de pc.

30m76eu.jpg

De case is de eigenlijke verwerkingseenheid van de pc. Via het toetsenbord en de muis worden gegevens ingevoerd om verwerkt te worden. Op het scherm zien we dan het resultaat van de verwerkte gegevens.
Bij laptops vinden we dezelfde elementen, zij het samengevoegd in één apparaat.

2a15xi.jpg

Het zit vanbinnen…

De case van de computer is eigenlijk gewoon een bak vol onderdelen.
De belangrijkste hiervan licht ik beknopt even toe.

Het moederbord (mother board) is het paneel waarop alle andere onderdelen zijn aangesloten. Het is dan ook nagenoeg het belangrijkste onderdeel in de computer. Via het moederbord kunnen de andere onderdelen met elkaar communiceren, waardoor de computer kan werken. Hierop is ook de stroomtoevoer (power supply) aangesloten.

De koeling (heat sink) zorgt ervoor dat de processor, het onderdeel dat alle rekenwerk in de pc verricht, niet verhit raakt. Deze processor zit rechtstreeks op het moederbord.

De harde schijf (hard drive) is het onderdeel dat ervoor zorgt dat we informatie op de computer kunnen bewaren, en is via een kabel op het moederbord aangesloten. We kunnen in één pc meerdere harde schijven installeren. Hierdoor hebben we meer opslagcapaciteit. De cd-rom lezer (CD-Rom drive) is het apparaat in onze computer dat cd’s kan lezen.
De grafische kaart of beeldkaart (graphics card) vormt de aansluiting naar ons beeldscherm.

Verder zijn er nog enkele poorten aan de voor– en achterzijde van de computer. Via deze poorten worden verbinden gemaakt naar de apparaten rond de computer zoals het beeldscherm, muis, toetsenbord en printer.

alhz6f.jpg

Op de afbeelding hieronderis de achterzijde van een computer te zien. Hier zie je duidelijke de verschillende poorten aan de pc. Waarvoor elke poort dient gaan we ihier niet verder onderzoeken. Wie hier toch in geïnteresseerd is, kan altijd meer info vinden op Wikipedia.

kcgnkj.jpg

Verder naar gegevens ingeven.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License