Beginnerscurus

Computers vind je vandaag de dag overal.

Sinds de opkomst van de PC (of Persoonlijke Computer), nu ruim 30 jaar geleden is deze heel wat veranderd.

De eerste computers waren high-tech toestellen die enkel werden gebruikt in labo’s en onderzoeksruimtes. De monumentale rekenkracht die men aan deze machines toeschreef, valt in het niets bij de goedkoopste pc’tjes die vandaag te koop zijn. Waar computers 30 jaar geleden enkel bestonden in kantoren bij hoogtechnologische bedrijven, vind je ze nu overal, in kantoren, scholen, banken, ziekenhuizen, bibliotheken, industriële bedrijven,… en woonkamers.

Niet alleen de machine zelf is heel wat veranderd. De manier waarmee we met de computer omgaan heeft ook een ganse ontwikkeling doorgemaakt. Waar men vroeger een echte expert moest zijn om het toestel aan de praat te krijgen, gaan kinderen uit de 2e kleuterklas er reeds vlot mee om. Computers worden gebruikt om klantgegevens bij te houden, informatie op te zoeken, te adverteren, …

Deze veranderingen hebben echter ook een schaduwzijde. Niet iedereen kan even vlot met deze veranderingen om. Sommige mensen hebben nooit met de computer leren werken tijdens hun opleiding. Anderen hebben de middelen niet om een pc aan te schaffen. Soms zijn de nodige computerprogramma’s niet voldoende op hun publiek afgestemd.

In deze vorming geven we alvast de aanzet om terug bij te benen. Na de basisbegrippen hieronder doornomen te hebben kun je via de inhoudstafel hieronder de volgende cursusonderdelen doornemen.

Inhoud beginnerscursus

Hardware
Gegevens ingeven
Navigeren op de pc
Windows Verkenner
Opslagmedia

Basisbegrippen

Computer, pc, laptop,…?

Een computer is een apparaat waarmee gegevens volgens formele
procedures (algoritmen) kunnen worden verwerkt.
(Wikipedia)

De beschrijving hierboven is geschikt voor heel wat dagdagelijkse toestellen . Ik denk hierbij aan gsm’s, GPS, spelconsoles (zoals Playstation), maar ook aan wasmachines, microgolfovens, keukenrobots, …

Hierbij wordt meestal niet aan ‘computers’ gedacht.
Wanneer we computer zeggen, bedoelen we meestal de pc of de laptop die we thuis en op het werk gebruiken om informatie op te zoeken en verwerken, spelletjes te spelen, of te chatten met vrienden en familie. Maar wat is het verschil nu tussen al deze termen?

Een pc (of personal computer) is de ‘klassieke’ computer. Het toestel zelf is een, meestal rechthoekige, bak. Hieraan verbinden we een muis, toetsenbord en beeldscherm. De pc wordt ook soms de desktop computer genoemd, omdat hij meestal op een tafel of bureau apart staat.

Een laptop bevat ook al deze elementen, maar hier zijn ze allemaal ingebouwd in 1 compact apparaat.

Op onderstaande afbeeldingen zien we links een pc en rechts een laptop.
fvh8pg.jpg

Hardware en software

Er zijn twee grote categorieën waarin alles omvat zit dat met computers te maken heeft.

Allereerst is er de hardware. Dit wil letterlijk zeggen ‘het harde materiaal’, en omvat alles aan computers dat je kunt vastnemen zoals bijv. je scherm, de bak zelf (ook wel ‘case’ genoemd), de muis, de printer, het toetsenbord,… Wat ook als hardware gezien kan worden zijn de verschillende kaarten in je case. Ik denk hierbij aan het moederbord, de netwerkkaart, videokaart etc.

Software daarentegen is alles wat je niet kunt vastnemen. Dit zijn voornamelijk alle programma’s die op je pc geïnstalleerd zijn, zoals je besturingssysteem, je tekstverwerker, anti-virusprogramma,….

Meer informatie over de hardware en software vind je hier.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License